Kruchy placek z jabłkami

5 (176 ocen)

  • 2 godz.

Idealne lekkie ciasto do popołudniowej kawy

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    - 300g mąki
    - 200g masła
    - 100g cukru pudru
    - 1 jajko

    Mus jabłkowy i jabłka:
    - 6 jabłek
    - 100g białego cukru
    - szczypta cynamonu
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruchy placek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na mące układamy pokrojone masło i siekamy je lub rozgniatamy widelcem. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30min.
  • 2. Tortownicę o średnicy 30cm smarujemy masłem.
  • 3. ¾ schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm i wykładamy nim dno tortownicy razem z brzegami na wysokość 1-2cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wykładamy folią aluminiową. Pieczemy 10min w temp. 200°C, wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie ściągamy folię i ponownie pieczemy, aż ciasto zmatowieje (ok.10min). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w tortownicy. Nie wyłączmy piekarnika, zmniejszamy jedynie temperaturę do 180°C.
  • 4. Mus jabłkowy: W czasie pieczenia ciasta myjemy i obieramy jabłka. Wycinamy z nich środkowy plaster zawierający gniazdo nasienne i odcinamy środek z gniazdem nasiennym. Resztę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy potarte jabłka z 70g białego cukru, aż powstanie gęsty mus.
  • 5. Jabłka: Połówki jabłek powstałe po wycięciu środkowego plastra nacinamy w plasterki, ale nie do końca, żeby połówki trzymały się razem.
  • 6. Na wypieczony spód wykładamy mus z jabłek. Na musie układamy ponacinane jabłka i posypujemy pozostałym białym cukrem i cynamonem.
  • 7. Resztę ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy większej niż średnica tortownicy. Przenosimy ciasto na wałku na wierzch jabłek. Dociskamy delikatnie do brzegów podpieczonego spodu. Pieczemy 40min w temp. 180°C.
  • 8. Ciasto po ostygnięciu wyjmujemy z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować