Kruchy placek z jabłkami

5 (143 ocen)

Ciasto idealnie nadaje się do jesiennej popołudniowej kawy. Pięknie prezentuje się również na świątecznym stole, gdyż wychodzi dość wysokie.

Składniki:

  • Składniki na ciasto (blacha 21x32cm):
    1/2 kg mąki
    3/4 szklanki cukru
    1/3 kostki margaryny
    4 łyżki ciepłego mleka
    2 jajka
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka amoniaku

    Składniki na pianę jednego z blatów:
    3 białka
    1/3 szklanki cukru kryształ
    4 łyżki gęstych powideł
    2-3 garści posiekanych grubo orzechów włoskich

    Składniki na masę jabłkową:
    11/2 kg jabłek
    1 dowolna galaretka

    Składniki na masę śmietanową:
    500 ml śmietany 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruchy placek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wraz z żółtkami i cukrem ucieramy trzepaczką na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę oraz ciepłe mleko, mieszamy. Masę jajeczną wlewamy do misy z mąką, proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli zbytnio klei się do rąk, podsypujemy lekko mąką. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich wałkujemy i przekładamy na wyłożone papierem blaszki.
    Białka ubijamy na sztywno wraz z cukrem. Jeden z trzech blatów smarujemy z wierzchu powidłami, na które wykładamy pianę. Pianę posypujemy orzechami.
    Wszystkie blaty pieczemy w temp. 180C ok. 15-20 minut.
  • 2. Obrane jabłka kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy (można dodać cukru, jeśli jabłka są zbyt kwaśne). Na koniec smażenia zdejmujemy jabłka z ognia i wsypujemy do nich galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cienkim strumieniem wlewamy żelatynę.
  • 4. Przełożenie:
    1 blat ciasta - masa jabłkowa - 2 blat ciasta - masa śmietankowa - 3 blat z pianką

    Ciasto chłodzimy w lodówce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować