Kruchy placek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wraz z żółtkami i cukrem ucieramy trzepaczką na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę oraz ciepłe mleko, mieszamy. Masę jajeczną wlewamy do misy z mąką, proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli zbytnio klei się do rąk, podsypujemy lekko mąką. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich wałkujemy i przekładamy na wyłożone papierem blaszki.
Białka ubijamy na sztywno wraz z cukrem. Jeden z trzech blatów smarujemy z wierzchu powidłami, na które wykładamy pianę. Pianę posypujemy orzechami.
Wszystkie blaty pieczemy w temp. 180C ok. 15-20 minut.
2.Obrane jabłka kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy (można dodać cukru, jeśli jabłka są zbyt kwaśne). Na koniec smażenia zdejmujemy jabłka z ognia i wsypujemy do nich galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3.Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cienkim strumieniem wlewamy żelatynę.
4.Przełożenie:
1 blat ciasta - masa jabłkowa - 2 blat ciasta - masa śmietankowa - 3 blat z pianką
Komentarze