Kruche ciasto z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie ciasto rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy (23/35 cm.) i podpiec 15 - 20 min. w temp. 180*C.
2.Budyń:
Z mleka i budyniów ugotować budyń. Ciepłym budyniem zalać podpieczone ciasto, na nim ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka.Posypać obficie cynamonem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180* C i piec ok.25 min.
3.Beza:
Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze około 2-3 minuty. Wyłożyć na jabłka i piec jeszcze razem ok. 35 min. (aż się zarumieni). Ciasto po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Ciasto musi być zimne aby dobrze się kroiło, najlepiej odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Komentarze