Kruche rurki z kremem karpatkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO NA RURKI:
Wszystkie składniki szybko zagnieść.
Owinąć w folię spożywczą i włożyć
do zamrażarki na ok. 30 minut.
Blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować
na grubość 1mm i wykroić 1,3 cm paski.
Rurki natłuścić, nawijać paski zaczynając
od węższej strony do szerszej.
Jeden bok obtoczyć w cukrze.
Układać na dużej blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
przez około 15 minut. Wystudzić.
2.KREM KARPATKOWY:
Zagotować 1 szklankę mleka z cukrami i margaryną.
Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąka.
Następnie wlać do gotującego się mleka.
Gotować przez około 2 minuty, energicznie mieszając
aby nie było grudek i aby masa się nie przypaliła.
Wystudzić.
Wystudzoną masę przełożyć do szprycy z długą końcówką.
Wystudzone rurki nadziewać masą.
Porady
zamiast kremu karpatkowego można ubić słodką śmietanę.
Komentarze