KRUCHE RURKI Z KREMEM KARPATKOWYM

4.5 (183 ocen)

Bardzo kruche, smaczne i delikatne rurki z pysznym kremem.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 20 rurek długości 9cm
    ok. 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    125g miękkiej margaryny KASIA
    5 płaskich łyżek śmietany 18%
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA KREM KARPATKOWY:
    1,5 szklanki mleka 3,2 %
    6 łyżek cukru
    60g margaryny KASIA
    1 opakowanie cukru waniliowego 16g
    2 łyżki mąki pszennej tortowej
    2 całe jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche rurki z kremem karpatkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO NA RURKI:
    Wszystkie składniki szybko zagnieść.
    Owinąć w folię spożywczą i włożyć
    do zamrażarki na ok. 30 minut.
    Blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować
    na grubość 1mm i wykroić 1,3 cm paski.
    Rurki natłuścić, nawijać paski zaczynając
    od węższej strony do szerszej.
    Jeden bok obtoczyć w cukrze.
    Układać na dużej blaszce wyłożonej
    papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
    przez około 15 minut. Wystudzić.
  • 2. KREM KARPATKOWY:
    Zagotować 1 szklankę mleka z cukrami i margaryną.
    Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąka.
    Następnie wlać do gotującego się mleka.
    Gotować przez około 2 minuty, energicznie mieszając
    aby nie było grudek i aby masa się nie przypaliła.
    Wystudzić.
    Wystudzoną masę przełożyć do szprycy z długą końcówką.
    Wystudzone rurki nadziewać masą.

Porady

zamiast kremu karpatkowego można ubić słodką śmietanę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować