Kruche rogaliki migdałowe - zaskakują smakiem

4.36 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasteczka te można przygotowywać zarówno w święta jak i w każdy inny czas. Są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. Szybko znikają z naszego stołu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 275 g mąki
    - 200 g chłodnego masła
    - 100 g cukru
    - 100 g mielonych migdałów
    - szczypta soli

    Do przystrojenia
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

4.36 (187 ocen)

Kruche rogaliki migdałowe - zaskakują smakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypać mąkę z solą do miski. Pokroić masło w kawałki, dodać do mąki wraz z cukrem i mielonymi migdałami. Zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto do grubej torebki foliowej (takiej jak do mrożonek) i wałkiem rozwałkować na prostokąt o grubości mniej więcej kciuka. Odłożyć na godzinę do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem. Wyjąć ciasto z torebki i rozkroić wzdłuż na 3 pasy. Pokroić pasy poprzecznie na kawałki szerokości palca. Uformować z nich rogaliki. Ułożyć na blasze w odstępach 2 cm. Piec ok. 10-12 min, aż rogaliki będą bladożółte. Poczekać, aż ostygną i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, zobaczcie też nasze inne inspiracje na dania z mielonych migdałów

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować