Ciasteczka czekoladowe z orzechami i migdałami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Te ciasteczka najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu, gdy czekolada jest jeszcze miękka.

  • 45 min

Składniki:

  • Na 1 blachę do pieczenia (12 sztuk);
    - 120 g miękkiego masła
    - 150 g mąki pszennej
    - 80 g cukru (najlepiej brązowego)
    - 1 jajko
    - 20 g ciemnego kakao
    - 100 g ciemnej czekolady
    - 100 g migdałów
    - 100 g orzechów włoskich
    - 3 łyżki mleka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - cukier waniliowy
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka czekoladowe z orzechami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
    Ubić masło, cukier, sól i cukier waniliowy na puszystą masę mikserem z końcówkami do piany. Dodać jajko i wymieszać.
    Dodać do masy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Czekoladę, orzechy i migdały grubo posiekać, także dodać do masy i wszystko dobrze wymieszać.
    Nałożyć na blachę 12 porcji ciasta, zachowując między nimi odstępy 4-5 cm. Widelcem rozpłaszczyć nieco każdą porcję, formując tym samym plackowate ciasteczko. Piec przez 15 minut.
    Wyjąc ciasteczka z piekarnika i studzić kilka minut na blasze. Ciasteczka najlepiej podawać, gdy są jeszcze ciepłe, gdyż zawarte w nich kawałki czekolady będą wtedy miękkie. Po ostudzeniu można je włożyć do szczelnie zamkniętej puszki i przechowywać przez ponad 5 dni.

Porady

Jeśli uda nam się zachować kilka (co nie jest proste :-), można je będzie pokruszyć i dodać do jogurtu. W takiej formie uwielbiają je dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Migdały Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować