1.BEZA Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij płaską blaszkę z piekarnika, połóżna niej pergamin i odrysuj koło o średnicy 24 cm. Schłodzone białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Następnie powoli dodawaj cukier, młymi porcjami za każdym razem dokładnie ubijając aż się rozpuści . Masa powiększy swoją objętość, stanie się sztywna. Na sam koniec dodaj - ciągle ubijając ocet i mąkę. Teraz masę bezową wyłóż łyżką na przygotowany pergamin. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut w 180 stopniach, a potem zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Beza powinna piec się około 1-1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw bezę do wyschnięcia przynajmniej na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
2.KREM
Mascarpone rozmieszaj z dwiema łyżkami cukru pudru. Ubij kremówkę na sztywno z ziarenkami wanilii lub ekstraktem i dodaj również 2 łyżki cukru pudru. Delikatnie dodawaj po łyżce ubitej śmietany do serka mascarpone i mieszaj ostrożnie. Wyłóż krem na bezę i nałóż świeże owoce na krem.
Porady
białka ubijaj w metalowej misce, dokładnie umytej i osuszonej
Komentarze