Krucha tarta z brzoskwiniowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. ciasto:
Mąkę przesiewamy, masło drobno siekamy.
Na blat wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, cukier, proszek, aromat i śmietanę. Zagniatamy ciasto.
Gotowe owijamy folią/woreczkiem i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na średniej grubości,
podsypujemy mąką by się nie kleiło do wałka.
Formę do tarty smarujemy tłuszczem, następnie nakładamy ciasto - dociskamy boki.
Niepotrzebne ciasto odcinamy - ja zrobiłam z reszty ciasteczka.
Spód pieczemy 20 minut w temperaturze 180stopni. (Ciasteczka 15 minut).
2. masa:
Do mascarpone wsypujemy puder, dolewamy trochę zalewy z brzoskwiń (ok. 70ml) i miksujemy.
Masę wstawiamy do lodówki.
"mus":
Brzoskwinie kroimy w kostkę, i razem z zalewą wrzucamy do rondla, dodajemy puder - podgrzewamy.
Gdy masa jest gorąca - dodajemy skrobię i starannie mieszamy - użyłam trzepaczki spiralnej.
Powstaje mus.
Jeśli chcemy aby mus był z całymi kawałkami owoców - samą zalewę z cukrem zagęszczamy skrobią, i dopiero do gotowego musu dodajemy brzoskwinie.
3. Na gotowy spód nakładamy mascarpone, odstawiamy do lodówki.
Przed podaniem kroimy kawałek tarty, i dopiero wtedy polewamy musem!
Można posypać pudrem, migdałami.
Komentarze