Krewetki u Buni- wersja domowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zrobiłam - jak zrobiłam to znaczy w wersji tajsko -domowej ( ze wskazaniem na domowej ) czyli po prostu z użyciem tego co było w domu.

  • 15 min

Składniki:

  • 10 mrożonych , oczyszczonych krewetek Black Tiger ( moje były nie za duże )
    sok z 1/4 limonki
    szczypta otartej skórki cytrynowej
    2 łyżeczki sosu chili z ananasem ( lub inny ulubiony sos chili ) z takich jak do sajgonek
    szczypta grubo mielonego pieprzu
    sól morska
    olej z pestek winogron
    szczypta chili( płatki- przyprawa )
    1 listek Kafiru
    1/3 szklanki mleczka kokosowego
    1 łyżka wiórek kokosowych
    curry
    szczypta brązowego cukru
    50 mll alkoholu ( u mnie wytrawna cytrynówka)*
    3 łyżki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krewetki u buni- wersja domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krewetki 1. Krewetki rozmrozić w zimnej wodzie . Odsączyć .
  • krewetki 2. Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, soku z cytryny, otartej skórki cytrynowej, szczypty pieprzu, soli, sosu chili i chili, listka Kafiru. Polać krewetki i zostawić na 15 minut.
  • mleczko kokosowe 3. Mleczko kokosowe zagotować na małym gazie. Wsypać wiórki i zostawić by wchłonęły mleczko ( potrzebowałam intensywniejszego smaku kokosowego a miałam tylko mleczko nie śmietankę kokosową ).
  • krewetki 4. Wyjąć krewetki z marynaty ( marynaty nie wylewać ) i osuszyć je na papierowych ręcznikach kuchennych.
  • krewetki 5. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Włożyć listek Kafiru z marynaty. Chwilę smażyć. Wrzucić krewetki i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony obracając aż się zrumienią . Zdjąć na talerzyk- przykryć by były ciepłe.
  • sos do krewetek 6. Zdjąć na talerzyk- przykryć by były ciepłe. Do woka wlać mleczko kokosowe ,z wiórkami , cytrynówkę i marynatę. Dodać do smaku cukier i curry. Gotować aż sos się odrobinę zredukuje. Włożyć krewetki. Posypać natką pietruszki ( jeśli ktoś lubi to może być kolendra - ja wolę pietruszkę.

Porady

Podawać z chrupiącą bagietką lub ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Fusion Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować