Zrobiłam - jak zrobiłam to znaczy w wersji tajsko -domowej ( ze wskazaniem na domowej ) czyli po prostu z użyciem tego co było w domu.
15 min
Składniki:
10 mrożonych , oczyszczonych krewetek Black Tiger ( moje były nie za duże )
sok z 1/4 limonki
szczypta otartej skórki cytrynowej
2 łyżeczki sosu chili z ananasem ( lub inny ulubiony sos chili ) z takich jak do sajgonek
szczypta grubo mielonego pieprzu
sól morska
olej z pestek winogron
szczypta chili( płatki- przyprawa )
1 listek Kafiru
1/3 szklanki mleczka kokosowego
1 łyżka wiórek kokosowych
curry
szczypta brązowego cukru
50 mll alkoholu ( u mnie wytrawna cytrynówka)*
3 łyżki natki pietruszki
Krewetki u buni- wersja domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki rozmrozić w zimnej wodzie . Odsączyć .
2.Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, soku z cytryny, otartej skórki cytrynowej, szczypty pieprzu, soli, sosu chili i chili, listka Kafiru. Polać krewetki i zostawić na 15 minut.
3.Mleczko kokosowe zagotować na małym gazie. Wsypać wiórki i zostawić by wchłonęły mleczko ( potrzebowałam intensywniejszego smaku kokosowego a miałam tylko mleczko nie śmietankę kokosową ).
4.Wyjąć krewetki z marynaty ( marynaty nie wylewać ) i osuszyć je na papierowych ręcznikach kuchennych.
5.W woku lub głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Włożyć listek Kafiru z marynaty. Chwilę smażyć. Wrzucić krewetki i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony obracając aż się zrumienią . Zdjąć na talerzyk- przykryć by były ciepłe.
6.Zdjąć na talerzyk- przykryć by były ciepłe. Do woka wlać mleczko kokosowe ,z wiórkami , cytrynówkę i marynatę. Dodać do smaku cukier i curry. Gotować aż sos się odrobinę zredukuje. Włożyć krewetki. Posypać natką pietruszki ( jeśli ktoś lubi to może być kolendra - ja wolę pietruszkę.
Komentarze