Krewetki i kurczak w ryżowej tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki nalać 100 ml zimnej wody, dodać jajko (lub samo żółtko) i całość dokładnie rozkłócić widelcem. Dodać obydwie mąki, czosnek, wymieszać i doprawić solą. Konsystencja ciasta powinna być nieco gęstsza niż tradycyjne ciasto na naleśniki. W razie konieczności, dodawać stopniowo pozostałą wodę.
Fileta z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski. Krewetki pozbawić ogonków. Kurczaka i krewetki wymieszać z łyżeczką sosu ostrygowego. W małym, wąskim garnuszku rozgrzać olej kokosowy. Oleju powinno być tyle, aby po zanurzeniu krewetki pozostały nim przykryte. Krewetki i kurczaka obtoczyć w niewielkiej ilości mąki ryżowej (nadmiar strzepnąć) a następnie w tempurze. Kłaść na gorącym oleju, smażyć na złoto z każdej strony.
W miseczce umieścić makaron ryżowy, zalać wrzątkiem, odstawić do napęcznienia Na osobnej patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego, dodać warzywa. Smażyć do pożądanej konsystencji, doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać makaron i chwilę podsmażać. Ponownie doprawić.
Komentarze