Krewetki w tempurze ryżowej

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 35 min
  • Dla 2 osób

Bardzo lubię krewetki, więc je robię i staram się za każdym razem inaczej. Dzisiaj zrobiłam w panierce z mąki ryżowej i podałam na rukoli w towarzystwie czerwonego grapefruita i kiełków rzodkiewki.

  • 35 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 250 g krewetek tygrysich
    sól, pieprz, troszeczkę soku z cytryny
    tempura :
    100 g maki ryżowej
    25 g mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    ok. 100 ml zimnej wody
    garść rukoli
    1/2 grapefruita
    kiełki rzodkiewki dowolnie jak kto lubi
    olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Krewetki w tempurze ryżowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki oczyścić z pancerzyków, wyjąć przewód pokarmowy nakrawając grzbiet krewetki, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, ostawić na chwilę do lodówki.
    W tym czasie zrobić panierkę do nich, podane składniki wymieszać dokładnie, dodać sól i pieprz, ciasto powinno być gęstości jak na babkę czy racuchy.
    Rozgrzać olej, każdą krewetkę maczać w cieście trzymając za ogonek i kłaść na rozgrzany olej, smażyć do zrumienienia, jak już wszystkie będą gotowe ułożyć na półmisku z rukolą, dodać kawałki grapefruita i kępki kiełków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki tygrysie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować