Bardzo lubię krewetki, więc je robię i staram się za każdym razem inaczej. Dzisiaj zrobiłam w panierce z mąki ryżowej i podałam na rukoli w towarzystwie czerwonego grapefruita i kiełków rzodkiewki.
35 min
Dla 2 osób
Składniki:
250 g krewetek tygrysich
sól, pieprz, troszeczkę soku z cytryny
tempura :
100 g maki ryżowej
25 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
ok. 100 ml zimnej wody
garść rukoli
1/2 grapefruita
kiełki rzodkiewki dowolnie jak kto lubi
olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Krewetki w tempurze ryżowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki oczyścić z pancerzyków, wyjąć przewód pokarmowy nakrawając grzbiet krewetki, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, ostawić na chwilę do lodówki.
W tym czasie zrobić panierkę do nich, podane składniki wymieszać dokładnie, dodać sól i pieprz, ciasto powinno być gęstości jak na babkę czy racuchy.
Rozgrzać olej, każdą krewetkę maczać w cieście trzymając za ogonek i kłaść na rozgrzany olej, smażyć do zrumienienia, jak już wszystkie będą gotowe ułożyć na półmisku z rukolą, dodać kawałki grapefruita i kępki kiełków.
Komentarze