Krem szczawiowo-szpinakowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zielony, gorący krem ziemniaczany ze szczawiem i szpinakiem, zabielony śmietanką i podany z gotowanym jajkiem oraz czosnkowymi grzankami.

  • 40 min

Składniki:

  • • 3 garście liści szpinaku
    • 2 łyżki gotowego szczawiu ze słoiczka
    • 5 dużych ziemniaków
    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 4 łyżki oliwy
    • 1/3 szklanki śmietanki 30%
    • sól, pieprz do smaku
    • po kilka liści selera, lubczyku i pietruszki
    • 4 gotowane jajka
    Grzanki
    • 4 kromki chleba tostowego pszennego
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki oliwy
    • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grzanki

Krem szczawiowo-szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa
    • Szpinak umyć, osuszyć, drobno posiekać.
    • Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej tarce. Podlać ok. 2 litrami wrzątku.
    • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Pogotować ok. 10 minut.
    • Dodać szpinak i szczaw, pokrojoną zieleninę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
    • Do śmietany wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do zupy. Zamieszać i już nie gotować.
    • Zupę zmiksować blenderem na gładki krem.
  • 2. Grzanki
    • Chleb tostowy pokroić w kostkę i wymieszać z ziołami.
    • Rozgrzać oliwę i podsmażyć chleb na rumiano.
    • Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek.
    • Zupę podawać z gotowanym jajkiem i grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw Jajka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować