Krem szczawiowo-szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zupa
• Szpinak umyć, osuszyć, drobno posiekać.
• Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej tarce. Podlać ok. 2 litrami wrzątku.
• Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Pogotować ok. 10 minut.
• Dodać szpinak i szczaw, pokrojoną zieleninę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
• Do śmietany wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do zupy. Zamieszać i już nie gotować.
• Zupę zmiksować blenderem na gładki krem.
2.Grzanki
• Chleb tostowy pokroić w kostkę i wymieszać z ziołami.
• Rozgrzać oliwę i podsmażyć chleb na rumiano.
• Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek.
• Zupę podawać z gotowanym jajkiem i grzankami.
Komentarze