Krem porowo-ziemniaczany z boczkiem

4.5 (190 ocen)

  • 30 min

Pożywna i sycąca zupa. Por i ziemniak zdecydowanie tworzą zgrany duet :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże pory (biała i jasnozielona część)
    4-5 niedużych ziemniaków (ok. 500 g)
    700 ml bulionu warzywnego
    100 g boczku wędzonego w plastrach
    3 łyżki oliwy
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem porowo-ziemniaczany z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory myję, odkrawam ciemnozieloną część (można ją zostawić, pokroić w cienkie paski i udekorować nimi zupę), kroję w grubsze plastry. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam pory, podsmażam 3-4 minuty często mieszając. Dodaję ziemniaki, zalewam bulionem, doprawiam 1 płaską łyżeczką soli, gotuję aż ziemniaki zmiękną. Wówczas ściągam zupę z ognia, blenduję, ewentualnie doprawiam odrobiną soli do smaku (nie za dużo, boczek jest słony). Boczek kroję na mniejsze kawałki, rozgrzewam patelnię, smażę aż będzie chrupiący. Zupę rozlewam do talerzy, dekoruje porem i posypuję boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować