Krajanka z daktylami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ta krajanka bardzo nam posmakowała,pozostały po niej tylko okruszki.Polecam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 450 g daktyli
    sok i miąższ z 4 pomarańczy
    1/2 szklanki brązowego cukru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Ciasto:
    1 1/2 szklanki płatków owsianych
    1 1/2 szklanki mąki
    1 szklanka brązowego cukru
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    225 g schłodzonego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krajanka z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w rondlu.Zagotować,zmniejszyć ogień,podsmażyć około 15 minut po czym rozdrobnić blenderem,przestudzić.
  • 2. Piekarnik 180 C, tortownicę 28 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Papier również lekko natłuścić.
  • 3. Piec,aż ładnie się zrumieni przez około 35-40 minut.Wystudzić na blasze,zimne pokroić w kwadraty
  • 4. Wymieszać suche składniki w misce-dodać pokrojone masło i wmieszać je palcami(ja użyłam siekaczki) w suche składniki aż do momentu powstania grudkowatej mieszanki.Połową mieszanki wylepić blachę,rozsmarować nadzienie i na wierzch pokruszyć resztę ciasta-do części wierzchniej dodałam 3 łyżki mąki więcej aby masa była bardziej sypka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brązowy cukier Daktyle Masło Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować