Krajanka z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w rondlu.Zagotować,zmniejszyć ogień,podsmażyć około 15 minut po czym rozdrobnić blenderem,przestudzić.
2.Piekarnik 180 C, tortownicę 28 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Papier również lekko natłuścić.
3.Piec,aż ładnie się zrumieni przez około 35-40 minut.Wystudzić na blasze,zimne pokroić w kwadraty
4.Wymieszać suche składniki w misce-dodać pokrojone masło i wmieszać je palcami(ja użyłam siekaczki) w suche składniki aż do momentu powstania grudkowatej mieszanki.Połową mieszanki wylepić blachę,rozsmarować nadzienie i na wierzch pokruszyć resztę ciasta-do części wierzchniej dodałam 3 łyżki mąki więcej aby masa była bardziej sypka.
Komentarze