Kotlety mielone z quinoą/komosą ryżową

4.5 (192 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Kotlety wychodzą miękkie i delikatne w smaku. Może nie są niskokaloryczne, ale na pewno o wiele lżejsze od tych tradycyjnych. Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa jest bardzo lubiana w mojej rodzinie i dobrze, bo odznacza się wieloma właściwościami, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 7-8 sztuk)
    300g mięsa mielonego
    100g quinoa/komosy ryżowej (waga ugotowanej; surowej 30-35g; u mnie biała) (*)
    1 jajko
    1/2 bułki namoczonej w mleku
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku
    sol, pieprz ziołowy i naturalny
    Dodatkowo:
    bułka tarta do obtaczania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Kotlety mielone z quinoą/komosą ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Komosę ugotować w osolonej wodzie według przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia.
    Cebulę i czosnek drobno posiekać.
    W misce umieścić mięso, komosę, rozmoczoną bułkę, cebulę, czosnek oraz jajko.
    Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
    Z powstałej masy uformować kolety, a następnie każdego z nich obtoczyć w bułce tartej i przełożyć na patelnię z mocno rozgrzanym olejem.
    Smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.

Porady

(*) Quinoa biała charakteryzuje się najdelikatniejszym smakiem - w porównaniu do pozostałych odmian komosy ryżowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Komosa ryżowa (quinoa) Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować