Tanie, proste a przede wszystkim smaczne - przepis mojego autorstwa :)
60 min
Składniki:
4 plastry mortadeli gr. około 1-1,5 cm
4 plastry szynki
15 dag pieczarek
5 dag startego żółtego ser
pieprz, ziarenka smaku
1 jajko
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia
Kotleciki z mortadeli z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdy plaster mortadeli nacinamy ostrym nożem na środku tworząc tzw. "kieszonkę".
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i wrzucamy do cebuli, dusimy do całkowitego odparowania płynu, doprawiamy ziarenkami smaku i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy starty żółty ser, mieszamy.
Do każdej kieszonki wkładamy jeden plaster szynki i napełniamy dość ciasno przygotowanym farszem serowo-pieczarkowym. Spinamy wykałaczkami.
Tak przygotowane kotleciki obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy na oleju na złoto z obu stron, podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
SMACZNEGO :)
Komentarze