Kotleciki z bobu w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo treściwy wegetariański obiad

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego bobu, 1 cebula, 2 jajka, 5 dag suszonych grzybów, 20 dag tartej bułki, 200ml śmietany, 1 łyżka masła, 1/2 pęczka koperku, olej do smażenia (najlepiej rzepakowy), 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki z bobu w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy letnią wodą,moczymy godzinę. Gotujemy w tej samej wodzie 30 minut, odcedzamy ale wywar zachowujemy.Mrożony bób gotujemy według wskazówek na opakowaniu.Odcedzamy,studzimy,obieramy ze skórek.Cebulę obieramy i opłukujemy.Grzyby i bób mielimy.Koperek siekamy.Roztapiamy na patelni masło i smażymy na nim cebulę. Mieszamy ją ze zmielonymi grzybami i bobem, dodajemy 1 jajko, 2 łyżki tartej bułki i połowę koperku.Wyrabiamy,przyprawiamy do smaku.

    Z masy formujemy kotleciki. Pozostałe jajko roztrzepujemy. Kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni z olejem rzepakowym.Wywar z grzybów zagotowujemy,dodajemy śmietanę i koperek, przyprawiamy sokiem z cytryny,solą i pieprzem. Kotlety wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Porady

Ja podałam z gotowanymi ziemniakami,najlepiej jednak dodać do tego jeszcze surówkę np z sałaty,pomidorów,papryki i oliwy.Wtedy będzie bardziej orzeźwiające. To bardzo treściwy obiad Uśmiech

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować