Kotleciki z bobu w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy letnią wodą,moczymy godzinę. Gotujemy w tej samej wodzie 30 minut, odcedzamy ale wywar zachowujemy.Mrożony bób gotujemy według wskazówek na opakowaniu.Odcedzamy,studzimy,obieramy ze skórek.Cebulę obieramy i opłukujemy.Grzyby i bób mielimy.Koperek siekamy.Roztapiamy na patelni masło i smażymy na nim cebulę. Mieszamy ją ze zmielonymi grzybami i bobem, dodajemy 1 jajko, 2 łyżki tartej bułki i połowę koperku.Wyrabiamy,przyprawiamy do smaku.
Z masy formujemy kotleciki. Pozostałe jajko roztrzepujemy. Kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni z olejem rzepakowym.Wywar z grzybów zagotowujemy,dodajemy śmietanę i koperek, przyprawiamy sokiem z cytryny,solą i pieprzem. Kotlety wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Porady
Ja podałam z gotowanymi ziemniakami,najlepiej jednak dodać do tego jeszcze surówkę np z sałaty,pomidorów,papryki i oliwy.Wtedy będzie bardziej orzeźwiające. To bardzo treściwy obiad Uśmiech
Komentarze