Koreczki z tortilli

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Bardzo prosta, szybka i efektowna przystawka na przyjęcie, grilla lub inne spotkanie ze znajomymi lub rodziną.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • placki tortilii
    plastry szynki
    sałata
    świeża papryka czerwona i żółta
    ser żółty
    majonez/ kethup/ sos czosnkowy

    wykałaczki
    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Koreczki z tortilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placek tortilii smarujemy cienko majonezem, sosem czosnkowym lub innym. Układamy na nim kawałki papryki na całej długości placka, następnie plastry szynki, a na końcu kładziemy umytą i osuszoną sałatę. Smarujemy cienko keczupem. Tortille posypujemy żółtym serem, startym na dużych oczkach.
    Tortille staramy się ciasto zawinąć w rulon, a następnie zawijamy w folię aluminiową (spożywcza też powinna być dobra) i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
  • 2. Tortille wyjmujemy z lodówki i kroimy na niewielkie kawałki, około 4-5 cm lub zależnie od upodobań.

    W kawałki tortilli wbijamy wykałaczkę, aby łatwiej było po nie sięgnąć gościom.

Porady

Tortille zawijam w folię, po to aby się nie wysuszyła w niektórych miejscach. Talerz z koreczkami można udekorować np. sałata, a jako dip podać sos pomidorowy, keczup lub sos czosnkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować