Kopytka z pomidorkami koktajlowymi, orzeszkami pinii, rukolą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

domowe kopytka z pysznymi dodatkami

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 10 średnich ziemniaków: 1 sztuka
    - 1,5 szklanki mąki: 1 szklanka
    - 100g szpinaku ( u mnie baby): 1 gram
    - kostka rosołowa, sól, pieprz: 1 szklanka
    - pomidorki koktajlowe (3-4 sztuki na porcję): 1 sztuka
    - orzeszki Pini (łyżeczka na porcję): 1 łyżeczka
    - rukola (wg uznania): 1 pęczek
    - 2 łyżki masła: 1 łyżka
    - 100ml wina (jak ktoś lubi, to można więcej :) ): 1 mililitr
    - czosnek: 1 ząbek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Napoje

Kopytka z pomidorkami koktajlowymi, orzeszkami pinii, rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kopytka2 1. * obrane ćwiartki ziemniaków gotujemy z 1,5łyżki soli szpinak gotujemy do miękkości na kostce rosołowej
    * ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy do 1,5 szklanki przesianej mąki szpinak cedzimy, blendujemy - "papkę" dodajemy do ziemniaków i mąki przyprawiamy solą i pieprzem, ugniatamy ciasto
    * ciasto dzielimy na kawałki, kształtujemy wałeczki - spłaszczamy nożem i tniemy na podobnej wielkości kawałki
    * kopytka wrzucamy na gotującą się wodę, wyciągamy od razu gdy wypłyną na wierzch!
    * na patelni roztapiamy masło i wlewamy wino
    * dodajemy pomidorki koktajlowe (połówki) i orzeszki Pini, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem
    * sos musi się trochę zredukować, pomidorki mają być miękkie (ale nie za bardzo!)
    * gotowe kopytka wrzucamy na patelnię, mieszamy i przekładamy na talerz
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować