Kopytka z pomidorkami koktajlowymi, orzeszkami pinii, rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.* obrane ćwiartki ziemniaków gotujemy z 1,5łyżki soli szpinak gotujemy do miękkości na kostce rosołowej
* ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy do 1,5 szklanki przesianej mąki szpinak cedzimy, blendujemy - "papkę" dodajemy do ziemniaków i mąki przyprawiamy solą i pieprzem, ugniatamy ciasto
* ciasto dzielimy na kawałki, kształtujemy wałeczki - spłaszczamy nożem i tniemy na podobnej wielkości kawałki
* kopytka wrzucamy na gotującą się wodę, wyciągamy od razu gdy wypłyną na wierzch!
* na patelni roztapiamy masło i wlewamy wino
* dodajemy pomidorki koktajlowe (połówki) i orzeszki Pini, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem
* sos musi się trochę zredukować, pomidorki mają być miękkie (ale nie za bardzo!)
* gotowe kopytka wrzucamy na patelnię, mieszamy i przekładamy na talerz
Komentarze