dodatki:
pomidorki koktajlowe (3-4 sztuki na porcję)
orzeszki Pini (łyżeczka na porcję)
rukola (wg uznania)
2 łyżki masła
100ml wina (jak ktoś lubi, to można więcej :) )
czosnek
Kopytka z pomidorkami koktajlowymi, orzeszkami pini i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.* obrane ćwiartki ziemniaków gotujemy z 1,5łyżki soli
szpinak gotujemy do miękkości na kostce rosołowej
* ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy do 1,5 szklanki przesianej mąki
szpinak cedzimy, blendujemy - "papkę" dodajemy do ziemniaków i mąki
przyprawiamy solą i pieprzem, ugniatamy ciasto
* ciasto dzielimy na kawałki, kształtujemy wałeczki - spłaszczamy nożem i tniemy na podobnej wielkości kawałki
* kopytka wrzucamy na gotującą się wodę, wyciągamy od razu gdy wypłyną na wierzch!
2.* na patelni roztapiamy masło i wlewamy wino
* dodajemy pomidorki koktajlowe (połówki) i orzeszki Pini, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem
* sos musi się trochę zredukować, pomidorki mają być miękkie (ale nie za bardzo!)
* gotowe kopytka wrzucamy na patelnię, mieszamy i przekładamy na talerz
Porady
rukolę można dodać do sosu, lub świeżą ozdobić talerz - położyć na niej kopytka :)
danie dla 2 - 4 osób
Komentarze