Kopytka z bobu

0 (0 ocen)

Absolutnie uwielbiam wszelkiej maści kluchy, kluski i kluseczki!Żeby się nie nudziło urozmaicam je na różne sposoby. Zamiast tradycyjnych ziemniaków użyłam gotowanego bobu co świetnie zmieniło smak a także nadało ładnego zielonego koloru.

Składniki:

  • 1kg bobu (po ugotowaniu i obraniu około 700g)
    300g mąki pszennej
    3 jajka
    sól, czarny pieprz

    okrasa:
    3 kiełbasy zwyczajne
    2 białe cebule
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytka z bobu 1. Bób wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut do miękkości.
  • Kopytka z bobu 2. Młody możemy zbledować w całości, starszy obieramy z łupinek i również blendujemy na gładką masę.
    Zmiksowany bób, łączymy z mąką, jajkami oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie konieczności podsypujemy nieco mąką (wszystko zależy od wielkości jajek).
  • Kopytka z bobu 3. Z ciasta formujemy cienki wałek. Lekko spłaszczamy ręką i kroimy na ukos jak tradycyjne kopytka.
  • Kopytka z bobu 4. W dużym garnku zagotowujemy wódę z sola i wkładamy kluski. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia aż będą miękkie.

  • Kopytka z bobu 5. Okrasa: Kiełbasy kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na suchej patelni aż wytopi tłuszcz i ładnie się przyrumieni. Dodajemy drobno poszatkowaną cebule i przesmażamy razem aż się zeszkli.
    Kluski wykładamy na talerze i posypujemy cebulka z kiełbasą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować