Absolutnie uwielbiam wszelkiej maści kluchy, kluski i kluseczki!Żeby się nie nudziło urozmaicam je na różne sposoby. Zamiast tradycyjnych ziemniaków użyłam gotowanego bobu co świetnie zmieniło smak a także nadało ładnego zielonego koloru.
Składniki:
1kg bobu (po ugotowaniu i obraniu około 700g)
300g mąki pszennej
3 jajka
sól, czarny pieprz
Kopytka z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut do miękkości.
2.Młody możemy zbledować w całości, starszy obieramy z łupinek i również blendujemy na gładką masę.
Zmiksowany bób, łączymy z mąką, jajkami oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie konieczności podsypujemy nieco mąką (wszystko zależy od wielkości jajek).
3.Z ciasta formujemy cienki wałek. Lekko spłaszczamy ręką i kroimy na ukos jak tradycyjne kopytka.
4.W dużym garnku zagotowujemy wódę z sola i wkładamy kluski. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia aż będą miękkie.
5.Okrasa: Kiełbasy kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na suchej patelni aż wytopi tłuszcz i ładnie się przyrumieni. Dodajemy drobno poszatkowaną cebule i przesmażamy razem aż się zeszkli.
Kluski wykładamy na talerze i posypujemy cebulka z kiełbasą. Smacznego!
Komentarze