Kopytka z bobu

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób

Zielone kopytka z bobu to odskocznia od tradycyjnych kopytek z ziemniaków.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 1 kg bobu
    • 1 szklanka mąki - 150 g oraz do podsypania
    • 1 jajko
    • kilka listków bazylii - opcjonalnie
    • sól, pieprz do smaku
    • 100 g masła
    • 100 g twarogu
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytka z bobu 1. • Bób gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut.
    • Przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Po zważeniu otrzymałam 670 g bobu.
    • Bób przepuścić przez praskę do ziemniaków lub utłuc jak ziemniaki.
    • Dodać jajko, mąkę, posiekaną drobną bazylię, sól, pieprz i zagnieść delikatnie ciasto, aby jak najszybciej połączyły się składniki.
    • Ciasto podzielić na 4 części i uformować na stolnicy 4 wałeczki.
    • Ciąć wałeczki po skosie na małe kopytka.
  • Kopytka z bobu 2. • Zagotować wodę z solą i łyżką oleju i wrzucać po 1/4 ilości kopytek.
    • Zamieszać trzonkiem drewnianej łyżki, aby nie przywarły do dna.
    • Po wypłynięciu na wierzch odczekać minutę i wybrać z wrzątku łyżką cedzakową na tacę.
    • Podawać gorące polane roztopionym masłem i posypane pokruszonym twarogiem.

Porady

Mogą być samodzielnym daniem lub jako dodatek mączysty do mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować