Zielone kopytka z bobu to odskocznia od tradycyjnych kopytek z ziemniaków.
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
• 1 kg bobu
• 1 szklanka mąki - 150 g oraz do podsypania
• 1 jajko
• kilka listków bazylii - opcjonalnie
• sól, pieprz do smaku
• 100 g masła
• 100 g twarogu
Kopytka z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Bób gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut.
• Przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Po zważeniu otrzymałam 670 g bobu.
• Bób przepuścić przez praskę do ziemniaków lub utłuc jak ziemniaki.
• Dodać jajko, mąkę, posiekaną drobną bazylię, sól, pieprz i zagnieść delikatnie ciasto, aby jak najszybciej połączyły się składniki.
• Ciasto podzielić na 4 części i uformować na stolnicy 4 wałeczki.
• Ciąć wałeczki po skosie na małe kopytka.
2.• Zagotować wodę z solą i łyżką oleju i wrzucać po 1/4 ilości kopytek.
• Zamieszać trzonkiem drewnianej łyżki, aby nie przywarły do dna.
• Po wypłynięciu na wierzch odczekać minutę i wybrać z wrzątku łyżką cedzakową na tacę.
• Podawać gorące polane roztopionym masłem i posypane pokruszonym twarogiem.
Porady
Mogą być samodzielnym daniem lub jako dodatek mączysty do mięsa.
Komentarze