Kopytka na słodko z cukrem i cynamonem

4.92 (171 ocen)

Pomysł na słodki piątkowy obiad.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana - ile zabierze
    2 jajka
    łyżka soli
    masło do polania kopytek
    cynamon, cukier,
Wystaw ocenę:

4.92 (171 ocen)

Kopytka na słodko z cukrem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowanie ziemniaków 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  • Przeciśnięte ziemniaki przez praskę 2. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę,
  • Ziemniaki, mąka i jajko 3. Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dodać jajka i dobrze wyrobić, na gładką masę.
  • kopytka - krojenie 4. Rękoma urywać kawałki ciasta i wykonać wałeczek, pokroić ukośnie na prostokąty ok 1,5x3cm. Pokrojone kopytka układać na tacce wysypanej mąką pszenną.
  • Gotowanie kopytek 5. Kopytka wrzucać do gotującej się osolonej wody, czas gotowania: od wypłynięcia ok 5min. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, uprzednio zahartować kubkiem zimnej wody (zabezpieczy to przed ich sklejeniem).
  • Roztopione masło 6. Masło roztopić.
  • Kopytka 7. Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.

Porady

Przed wyjęciem kopytek z wody należy zahartować je kubkiem zimnej wody - zabezpieczy to przed ich sklejeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Ziemniaki Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować