Kopytka na słodko z cukrem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
2.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę,
3.Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dodać jajka i dobrze wyrobić, na gładką masę.
4.Rękoma urywać kawałki ciasta i wykonać wałeczek, pokroić ukośnie na prostokąty ok 1,5x3cm. Pokrojone kopytka układać na tacce wysypanej mąką pszenną.
5.Kopytka wrzucać do gotującej się osolonej wody, czas gotowania: od wypłynięcia ok 5min. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, uprzednio zahartować kubkiem zimnej wody (zabezpieczy to przed ich sklejeniem).
6.Masło roztopić.
7.Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.
Porady
Przed wyjęciem kopytek z wody należy zahartować je kubkiem zimnej wody - zabezpieczy to przed ich sklejeniem.
Komentarze