Kolorowy torcik szpinakowy

4.5 (175 ocen)

Bardzo lubię ciasta ze szpinakiem i wiem, że zawsze zrobią wrażenie na gościach ;) Ten torcik upiekłam na swoje imieniny. Cieszy oko, a później cieszy podniebienie ;) Do dodania galaretki do masy zainspirowała mnie Quchniakaroli :) http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lesny-mech-z-galaretka-1

Składniki:

  • na tortownicę 24cm:

    Ciasto:

    1 czubata szkl mąki krupczatki
    pół szkl mąki pszennej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szkl cukru zwykłego
    1 cukier waniliowy
    pół szkl oleju
    4 jajka
    225g mrożonego rozdrobnionego szpinaku

    Krem:

    500ml śmietanki 30% (np. Łaciata do ciast i deserów)
    5 - 6 łyżek cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka truskawkowa
    2 łyżeczki cukru zwykłego

    Do dekoracji: dowolne owoce, np. jeżyny, maliny, borówki oraz kilka kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tort szpinakowy

Kolorowy torcik szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozmrożony szpinak 1. Ciasto: szpinak rozmrażamy, osączamy na sitku z nadmiaru wody i mieszamy z połową oleju.
  • Dodawanie mąki do masy 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukry oraz po kolei żółtka. Na koniec wlewamy pozostały olej i ucieramy do połączenia. Mąkę pszenną mieszamy z krupczatką i proszkiem do pieczenia i przesiewamy, następnie porcjami dodajemy do masy i mieszamy ciasto łyżką.
  • Dodanie szpinaku do ciasta 3. Na koniec dodajemy szpinak z olejem i starannie mieszamy całość łyżką. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy o śr. 24cm i pieczemy ok. 35 – 40min w temp. 180ºC.
  • Blat ciasta 4. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na 2 blaty.
  • Pokrojona galaretka 5. Krem: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody, dodajemy 2 łyżeczki cukru, mieszamy i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy ją w kostkę.
  • 6. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia (uwaga, szybko tężeje!) Schłodzoną śmietanę 30% ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, następnie cienkim strumieniem wlewamy chłodną galaretkę cytrynową i miksujemy całość do połączenia.
  • Odłożenie 1/4 masy, dodanie do reszty galaretki 7. Odkładamy ok. 1/4 masy do dekoracji, do reszty dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową, mieszamy i odstawiamy masę do lodówki na ok. 10 minut (pilnujemy, by za bardzo nie stężała).
  • Wykładanie masy na ciasto 8. Lekko stężałą masę wykładamy na blat ciasta i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając.
  • 9. Częścią odłożonej wcześniej masy smarujemy wierzch ciasta, a po bokach zdobimy za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy. Owoce nakładamy według własnego gustu, przestrzenie pomiędzy owocami możemy posypać startą czekoladą.

Porady

Zamiast galaretki cytrynowej do masy możemy użyć agrestowej. Tortu nie musimy trzymać w lodówce, ja przechowywałam go w chłodnej spiżarni i dobrze się kroił, nie tracił kształtu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować