Roladki kokosowo-budyniowe bez pieczenia. Bardzo smaczne i dość szybkie w wykonaniu.
Połączenie kokosa, budyniu i gorzkiej czekolady.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
masa budyniowa
1 l mleka
3/4 szklanki cukru
laska wanilii
130 g mąki pszennej
1 budyń śmietankowy bez cukru
120 g masła
dodatkowo
100 g wiórek kokosowych
2 łyżki masła
Roladki kokosowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.masa budyniowa
Z jednego litra mleka odlać 1,5 szklanki i wymieszać z cukrem, mąką, budyniem oraz ziarenkami z laski wanilii.
Wlać do reszty mleka i zagotować stale mieszając gęsty budyń.
Zdjąć z palnika budyń i dodać masło, mieszać aż się roztopi.
Dużą blachę (wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika) wysmarować solidnie masłem i posypać wiórkami kokosowymi. (dość obficie)
Na wiórki wylać masę budyniową i wyrównać nożem.
Polewa
Śmietanę podgrzać, ale nie gotować, a następnie zdjąć z palnika, dodać kakao i pokruszoną czekoladę.
Wymieszać aż powstanie gładka polewa.Wlać na masę budyniową i wyrównać nożem.
Odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut.
Nożem do pizzy podzielić ciasto na połowę, a następnie pokroić prostokąty o szerokości 6 cm
Każdy brzeg prostokąta lekko podważyć od spodu szpatułką i zwinąć w roladkę.
Komentarze