Ciasto kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty kruszymy w blenderze na pył. W rondelku podgrzewamy masło wraz z czekoladą.Gdy składniki się rozpuszczą, zdejmujemy rondel z ognia i wsypujemy rozdrobnione biszkopty. Następnie mieszamy i zagniatamy ciasto .
2.Niedużą formę (np. keksówkę) wykładamy folią spożywczą. Dno formy wylepiamy przygotowanym ciastem. całość wkładamy do zamrażalnika na 15 min.
3.Odlewamy szklankę mleka i dodajemy do niej skrobię ziemniaczaną , dokładnie mieszamy . Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z cukrem , przez cały czas mieszając aby się nie przepaliło . Wlewamy rozrobioną wcześniej skrobię i gotujemy jeszcze przez chwilę ciągle mieszając.
4.Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Dodajemy do budyniu i miksujemy. Następnie miksujemy mleko kokosowe z budyniem , wsypujemy wiórki kokosowe i miksujemy .
5.Masę wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy . Wierzch ciasta dekorujemy wiórkami czekoladowymi lub posypką . Całość wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Komentarze