Ciasto kokosowe

4.5 (165 ocen)

  • 25 min

Ciasto nie wymaga pieczenia i jest proste w wykonaniu.

  • 25 min

Składniki:

  • Spód:
    - 250g biszkoptów
    - 3 łyżki masła
    - 150g gorzkiej czekolady

    Masa:
    - 1 l mleka
    - 1 puszka mleka kokosowego
    - 1 szklanka wiórków kokosowych
    - 4 łyżeczki żelatyny
    - 80g skrobi ziemniaczanej
    - 5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty kruszymy w blenderze na pył. W rondelku podgrzewamy masło wraz z czekoladą.Gdy składniki się rozpuszczą, zdejmujemy rondel z ognia i wsypujemy rozdrobnione biszkopty. Następnie mieszamy i zagniatamy ciasto .
  • 2. Niedużą formę (np. keksówkę) wykładamy folią spożywczą. Dno formy wylepiamy przygotowanym ciastem. całość wkładamy do zamrażalnika na 15 min.
  • 3. Odlewamy szklankę mleka i dodajemy do niej skrobię ziemniaczaną , dokładnie mieszamy . Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z cukrem , przez cały czas mieszając aby się nie przepaliło . Wlewamy rozrobioną wcześniej skrobię i gotujemy jeszcze przez chwilę ciągle mieszając.
  • 4. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Dodajemy do budyniu i miksujemy. Następnie miksujemy mleko kokosowe z budyniem , wsypujemy wiórki kokosowe i miksujemy .
  • 5. Masę wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy . Wierzch ciasta dekorujemy wiórkami czekoladowymi lub posypką . Całość wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować