Kokosanki na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przyrządzeni ciasta kruchego:
Masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka mieszamy razem. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu śmietanę. Gdyby masa była zbyt lepka dosypujemy mąki. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Następnie dzielimy ciasto 2 części i jedną rozwałkowujemy na grubość około 3-4mm. Z kawałka ciasta wykrawamy foremkami ciasteczka.
Sposób przyrządzenia kokosu:
Białka ubijamy mikserem z cukrem pudrem na sztywną masę. Do masy dodajemy kokos i mieszamy.
Na wykrojone ciastka wykładamy masę kokosową i układamy na wysmarowaną formę. Pieczemy w temperaturze 150 przez około 15 minut, aż się ładnie zrumienią. Gotowe ciasteczka możemy polać polewą lukrową ( 1 białko i około 0,4kg cukru pudru mieszamy na jednolitą masę).
Komentarze