Kokosanki na kruchym cieście

4.5 (194 ocen)

  • 50 min

Szybkie w wykonaniu kokosanki w wersji "na kruchym cieście"

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki ciasta kruchego:
    0,5 kg mąki pszennej
    20 dkg masła
    10 dkg cukru
    2 żółtka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki kokosu:
    2 białka
    10 dkg kokosu
    0,5 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kokosanki

Kokosanki na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka w całej okreasie 1. Sposób przyrządzeni ciasta kruchego:
    Masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka mieszamy razem. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu śmietanę. Gdyby masa była zbyt lepka dosypujemy mąki. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Następnie dzielimy ciasto 2 części i jedną rozwałkowujemy na grubość około 3-4mm. Z kawałka ciasta wykrawamy foremkami ciasteczka.
    Sposób przyrządzenia kokosu:
    Białka ubijamy mikserem z cukrem pudrem na sztywną masę. Do masy dodajemy kokos i mieszamy.
    Na wykrojone ciastka wykładamy masę kokosową i układamy na wysmarowaną formę. Pieczemy w temperaturze 150 przez około 15 minut, aż się ładnie zrumienią. Gotowe ciasteczka możemy polać polewą lukrową ( 1 białko i około 0,4kg cukru pudru mieszamy na jednolitą masę).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować