Kociołek pieczarkowo - rybny

0 (0 ocen)

Coś bardziej konkretnego niż zupa. Pieczarki z rybką świetnie się komponują :)

Składniki:

  • 0,5 kg filetów z mintaja
    0,5 kg pieczarek
    2 marchewki (20 dag)
    kawałek pora (5 dag)
    1 puszka pomidorów krojonych
    500 g przecieru pomidorowego (pomidory rozdrobnione - nie koncentrat!)
    1 kostka warzywna
    sól
    ognista mieszanka przypraw KAMIS lub inna ostra przyprawa
    olej do smażenia
    posiekana zielona pietruszka lub bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Kociołek pieczarkowo - rybny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną marchewkę szatkujemy w zapałkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oczyszczonego pora kroimy w półplasterki. Marchewkę i pora dusimy na oleju (2-3 łyżki).
  • 2. Pieczarki czyścimy, trzonki kroimy w plasterki, a kapelusze w półplasterki.
    Pokrojone pieczarki dodajemy do warzyw i dusimy razem ok. 10 min.
  • 3. Dodajemy pomidory krojone i przecier pomidorowy oraz kostkę warzywną. Przyprawiamy przyprawą pikantną i ewentualnie jeszcze solą.
  • 4. Filety kroimy w dużą kostkę i dokładamy do garnka, mieszamy wszystko i dusimy 8-10 minut. Posypujemy posiekaną zieleniną i podajemy jako samodzielne danie lub z dodatkiem np. ryżu.

Porady

Do tej potrawy używam mrożonych filetów z biedronki "Złota Rybka". Mają mało glazury i po rozmrożeniu zostaje sporo ryby. Z podanej ilości składników wychodzą 3 spore samodzielne porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować