Kluseczki z kaszy manny

4.5 (158 ocen)

  • 30 min

Szybkie, smaczne - bez mąki, bez zagniatania ciasta :)

  • 30 min

Składniki:

  • KLUSKI:
    szklanka kaszy manny
    2 łyżki miękkiego masła
    2 jajka
    szczypta soli do smaku

    NA SOS:
    łyżka miękkiego masła
    puszka krojonych pomidorów
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Kluseczki z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzyj z solą do smaku na puch, następnie kolejno dodawaj jajka dalej ucierając. Wszypuj stopniowo kaszę. połącz i odstaw na 15 minut do napęcznienia.
  • 2. W międzyczasie przygotuj sos: W rondelku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj sos, aż lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
  • 3. Zagotuj wodę, posól. Do wrzącej za pomocą dwóch łyżeczek wrzucaj porcje masy z kaszy manny. Gotuj do wypłynięcia, wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj od razu z przygotowanym sosem.
    SMACZNEGO :)

Porady

Kluseczki można podawać z innym ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub z masłem ze zrumienioną bułką tartą :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować