Panierowane kluseczki z kaszy manny błyskawicznej

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

By urozmaicić troszkę posiłki swojemu dziecku postanowiłam spróbować przygotować dla niego kluseczki z kaszy manny. O ile zwykłych nie chciał jeść, tak takie przyrumienione i posypane z cukrem zjadał ze smakiem. Od czasu do czasu myślę że i dziecko może zjeść coś smażonego ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Na ok 30 sztuk:

    750ml wody
    1/3 łyżeczki soli
    3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej

    Ponadto:
    1 małe jajko
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
    cukier kryształ do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Dania główne

Panierowane kluseczki z kaszy manny błyskawicznej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluseczki 1. Odmierzoną ilość wody delikatnie solimy i zagotowujemy. Kaszę zalewamy odrobiną wody i mieszamy. Wlewamy ją na gotującą się wodę mieszając aż do ponownego zagotowania. Przelewamy na przygotowaną formę 9 wym. ok 25x25cm wyłożoną folią spożywczą i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Z twardej kaszki wycinamy foremką kształtne kluseczki. Pozostałą kaszę ponownie zlepiamy i wałkujemy- aż do całkowitego wykorzystania.
  • smażymy kluseczki 2. Kluseczki panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem kryształem.

Porady

Kluseczki najlepiej podać od razu na ciepło. Zamiast cukru można użyć ulubionego dżemu lub sosu owocowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Panierka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować