King - ciasto bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne! Zasmakuje każdemu!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g herbatników,
    500 g mleka w proszku - nie granulowanego!
    400 g masła,
    pół szklanki cukru,
    3/4 szklanki mleka,
    510 g masy krówki,


    dodatkowo na polewę :
    100 g orzeszków ziemnych,
    50 g orzechów laskowych,
    200 g gorzkiej czekolady,
    1/3 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

King - ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy wraz z cukrem i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Masło ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko i mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

    Wstawiamy do lodówki na 5 minut, aby masa lekko stężała.
  • 3. Rozdrabniamy orzechy i wrzucamy na gorącą, suchą patelnię na kilka chwil.
    Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem i dodajemy orzechy. Mieszamy.


  • 4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą warstwę herbatników, na nich układamy 2/3 masy mlecznej i kolejną warstwę herbatników, a na nią pozostałą masę mleczną.

    Bezpośrednio na tę ostatnią wykładamy masę krówkową. Na sam koniec wykładamy czekoladę z orzechami.
  • 5. Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.

Porady

Masę krówkową przed nałożeniem możemy podgrzać np. wstawić puszkę do ciepłej wody - będzie się wtedy lepiej rozprowadzała

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować