King - ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy wraz z cukrem i odstawiamy do ostygnięcia.
2.Masło ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko i mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Wstawiamy do lodówki na 5 minut, aby masa lekko stężała.
3.Rozdrabniamy orzechy i wrzucamy na gorącą, suchą patelnię na kilka chwil.
Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem i dodajemy orzechy. Mieszamy.
4.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą warstwę herbatników, na nich układamy 2/3 masy mlecznej i kolejną warstwę herbatników, a na nią pozostałą masę mleczną.
Bezpośrednio na tę ostatnią wykładamy masę krówkową. Na sam koniec wykładamy czekoladę z orzechami.
5.Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
Porady
Masę krówkową przed nałożeniem możemy podgrzać np. wstawić puszkę do ciepłej wody - będzie się wtedy lepiej rozprowadzała
Komentarze