Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na jedno z najpyszniejszych ciast. Ciasto inspirowane batonem Kinder Maxi King. Nazywa się ono właśnie Maxi King.
15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
duża blaszka około 25x35 cm
-1 litr śmietany 36%
-250 g serka mascarpone
-3 łyżki żelatyny
-125 ml wrzątku
-0,5 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
-puszka masy kajmakowej około 400 g
-herbatniki około 500 g lub około 105 sztuk
-mleko do maczania herbatników
POLEWA
-150 g czekolady deserowej lub mlecznej
-50 g masła
-3 łyżki mleka
-150 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Ciasto maxi king w 15 minut - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek do miski dajemy żelatynę, zalewamy gorącą wodą, mieszamy dokładnie by się rozpuściła i odstawiamy do wystudzenia.
Do miski dajemy 1 litr dobrze schłodzonej śmietanki 36% i ubijamy ją.
Gdy śmietana zacznie gęstnieć, ale jeszcze nie będzie sztywna dodajemy pół szkl cukru pudru oraz serek mascarpone-miksujemy do zgęstnienia. Ma nam powstać stabilny, gęsty krem.
Na koniec do kremu dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach by żelatyna dobrze się rozprowadziła w kremie.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na jej dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, maczamy je w mleku. (tylko zanurzamy, nie maczamy długo, by herbatniki zbyt nie namiękły)
Na pierwszą warstwę herbatników wykładamy pół kremu, wyrównujemy, układamy drugą warstwę herbatników maczanych w mleku.
Na nie wykładamy masę kajmakową, i znów dajemy trzecią już warstwę herbatników maczanych w mleku.
Na nie dajemy resztę kremu, wyrównujemy i dajemy czwartą warstwę herbatników maczanych w mleku.
Ciasto wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie robimy polewę. Do miski dajemy składniki na polewę czyli 150g czekolady deserowej, mlecznej lub gorzkiej, 50g masła oraz 3 łyżki mleka. Wszystko rozpuszczamy na kąpielą wodną lub dajemy na 1 min do mikrofali. Mieszamy do połączenia. Czekolada powinna być dobrej jakości.
Polewą pokrywamy górę ciasta, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi.
Gotowe ciasto powinno postać w lodówce najlepiej całą noc.
Następnego dnia pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, a smakuje po prostu wspaniałe. Jest nie za słodkie, idealne.
Komentarze