Ciasto Maxi King w 15 minut - bez pieczenia

4.4 (233 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na jedno z najpyszniejszych ciast. Ciasto inspirowane batonem Kinder Maxi King. Nazywa się ono właśnie Maxi King.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duża blaszka około 25x35 cm

    -1 litr śmietany 36%

    -250 g serka mascarpone

    -3 łyżki żelatyny

    -125 ml wrzątku

    -0,5 szklanki cukru pudru



    Dodatkowo:

    -puszka masy kajmakowej około 400 g

    -herbatniki około 500 g lub około 105 sztuk

    -mleko do maczania herbatników



    POLEWA

    -150 g czekolady deserowej lub mlecznej

    -50 g masła

    -3 łyżki mleka

    -150 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Wystaw ocenę:

4.4 (233 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z orzechami Ciasto

Ciasto maxi king w 15 minut - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek do miski dajemy żelatynę, zalewamy gorącą wodą, mieszamy dokładnie by się rozpuściła i odstawiamy do wystudzenia.



    Do miski dajemy 1 litr dobrze schłodzonej śmietanki 36% i ubijamy ją.
    Gdy śmietana zacznie gęstnieć, ale jeszcze nie będzie sztywna dodajemy pół szkl cukru pudru oraz serek mascarpone-miksujemy do zgęstnienia. Ma nam powstać stabilny, gęsty krem.
    Na koniec do kremu dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach by żelatyna dobrze się rozprowadziła w kremie.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na jej dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, maczamy je w mleku. (tylko zanurzamy, nie maczamy długo, by herbatniki zbyt nie namiękły)
    Na pierwszą warstwę herbatników wykładamy pół kremu, wyrównujemy, układamy drugą warstwę herbatników maczanych w mleku.
    Na nie wykładamy masę kajmakową, i znów dajemy trzecią już warstwę herbatników maczanych w mleku.
    Na nie dajemy resztę kremu, wyrównujemy i dajemy czwartą warstwę herbatników maczanych w mleku.


    Ciasto wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie robimy polewę. Do miski dajemy składniki na polewę czyli 150g czekolady deserowej, mlecznej lub gorzkiej, 50g masła oraz 3 łyżki mleka. Wszystko rozpuszczamy na kąpielą wodną lub dajemy na 1 min do mikrofali. Mieszamy do połączenia. Czekolada powinna być dobrej jakości.
    Polewą pokrywamy górę ciasta, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi.
    Gotowe ciasto powinno postać w lodówce najlepiej całą noc.

    Następnego dnia pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, a smakuje po prostu wspaniałe. Jest nie za słodkie, idealne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Mascarpone Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować