ciasto maxi king bez pieczenia

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz.

wspaniałe ciasto z herbatnikami, karmelem, orzechami

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę

    -1 opakowanie herbatników maślanych 400g
    -1/2 opakowania słonych krakersów-lub 1 małe opakowanie
    -250 g krówek (lub pół puszki masy krówkowej)
    -2,5-3 szkl mleka w proszku -nie granulowanego
    -1 szkl mleka
    -3/4 szkl cukru
    -2 łyżki cukru waniliowego
    -1,5 kostki margaryny , lub 2 kostki jeśli używacie krówek a nie masy krówkowej
    -polewę czekoladową
    -zmielone orzechy włoskie 1 szkl
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto maxi king bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wykładamy folią aluminiową i dno wykładamy herbatnikami maślanymi.

    Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy.

    Wszystko mieszamy i zagotowujemy do rozpuszczenia się cukru.

    Studzimy.
  • 2. Jeśli używamy krówek to:
    krówki dajemy do garnka, dodajemy pół kostki margaryny i wszystko roztapiamy i mieszamy.


    jeśli używamy gotowej masy krówkowej pomijamy ten krok
  • 3. Gdy mleko wraz z cukrami ostygnie, rozpoczynamy przygotowanie masy mlecznej.

    Do miski dajemy 1,5 kostki margaryny w temperaturze pokojowej.
    Margarynę ucieramy na gładką , pulchną masę.
  • . 4. następnie dodajemy powolutku ostudzone mleko.

    Nic się nie martwcie jeśli pod koniec dodawania mleka masa będzie wyglądać "dziwnie", po dodaniu mleka w proszku będzie idealna.

    Na koniec dodajemy mleko w proszku i wszystko dokładnie mieszamy.
  • masa 5. gotowa masa mleczna
  • . 6. Połowę masy mlecznej dajemy na herbatniki.
    Rozprowadzamy i przykrywamy warstwą krakersów.
  • , 7. Następnie na krakersy wylewamy masę krówkową. Jeśli jest jeszcze ciepła, to wsadzamy ciasto na chwilkę do lodówki, i na zimną masę wykładamy drugą połowę masy mlecznej.
  • . 8. Górę przykrywamy herbatnikami, ze sporymi odstępami między sobą.
  • . 9. Ciasto posypujemy obficie orzeszkami.
    Polewamy polewą i chłodzimy w lodówce. Najlepiej jeść na drugi dzień.
    Jest pyszne gorąco polecam!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.81 (221 ocen)

Zdobywca nagrody

maxi king

To może cię zainteresować