Kinder mleczno-kokosowa kanapka

5 (185 ocen)

To ciasto bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło! Jak dla mnie jest smaczniejsza od sklepowej wersji bez niepotrzebnych wzmacniaczy smaku. Pokrojona w podłużne prostokąciki stanowi świetną przekąskę np. w szkole, pikniku czy spacerze. Nie oprze się jej żaden łasuch. Kroi się idealnie.

Składniki:

  • blacha 25x 30
    ciasto:
    300 g mąki
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szklanka cukru
    kilka kropel zapachu śmietankowego
    pół szklanki oleju
    2 łyżki kakao
    pół szklanki mleka
    masa:
    10 łyżek kaszy manny
    1 l mleka
    szklanka cukru
    100 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kokosowe Desery Batony

Kinder mleczno-kokosowa kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masa:
    W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem. Wsypujemy kaszę i wiórki. Gotujemy 5 minut, często mieszając żeby się nie przypaliło i nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Ciasto:
    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je z cukrem na puch, po czym dodajemy po 1 żółtku ciągle miksując. Dolewamy mleko i olej. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem, delikatnie wsypujemy miksując na małych obrotach. Wkrapiamy zapach śmietankowy. Wylewamy na blaszkę połowę ciasta, pieczemy 10 minut. Na lekko podpieczony spód nakładamy masę kokosową polewamy resztą ciasta. Pieczmy 15 minut. Odstawiamy na godzinę lub dwie do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować