Kiełbasa na bezludnej wyspie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę dusić w garnku ze stali nierdzewnej pod przykrywką przez 20 minut na małym ogniu.
2.5 minut póżniej gotujemy kiełbasy na małym ogniu przez około 15 minut. Ważne aby gotowanie kiełbasy i duszenie kapusty zakończyło się równocześnie.
3.Układamy uduszoną kapustę na talerzu w kształt wysepki, natomiast kiełbasę kroimy na pół. W plastrze ananasa wycinamy otwór wielkości średnicy kiełbasy. Ananas stanowi podstawę do trzymania kiełbasy.
4.Po umocowaniu kiełbasy w plastrze ananasa i postawieniu jej na środku kapusty, na zaokrąglonym czubku kiełbasy robimy nożem otwór i umieszczamy w nim trzy listki natki pietruszki.
5.Ostatnim etapem jest ozdobienie pomidorkiem cherry czubka kiełbasy przy pomocy wykałaczki i położeniu jednego pomidorka cherry na spodzie krążka ananasa. Na krawędzi kapusty dodajemy też dobrą łyżkę musztardy.
6.Jedna porcja jest już gotowa, robimy kolejne trzy porcje i podajemy gościom.
Komentarze