keks dyniowy z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejna odsłona ciasta dyniowego, tym razem bardzo proste z dodatkiem czekolady, dość wilgotne. Do jego zrobienia użyłam domowego dżemu dyniowo-pomarańczowego ale równie dobrze można użyć miąższu z dyni. Miąższ należy wcześniej upiec w piekarniku w 180*C do miękkości a następnie zmiksować.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *keksówka 30 cm
    Składniki:
    400 g dżemu lub musu z dyni
    250 g masła
    150 g cukru (jeśli używamy musu z dyni, można dodać więcej cukru)
    2 łyżki miodu
    2 jajka
    360 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka sody
    100 g deserowej czekolady
    dodatkowo:
    100 g deserowej czekolady
    2 łyżki mleka
    wiórki białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Keks dyniowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dżem (lub mus) umieścić w misce, dodać masło, cukier, miód i jajka. Zmiksować wszystko na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, wmiksować do masy. Czekoladę posiekać i łyżką wmieszać do ciasta. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika dokładnie wystudzić. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w miseczce i mieszając rozpuścić nad garnkiem z wrzątkiem. Polać ciasto i posypać wiórkami białej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować