Kawowiec z wiśniami

5 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne połączenie smaków. Ciasto dla tych co bez kawy żyć nie mogą.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt kawowy:
    - 6 jajek
    - 1,5 szklanki cukru
    - 1,5 szklanki mąki tortowej
    - 2 łyżki ( płaskie) mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki rozpuszczalnej kawy
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem czekoladowo kawowy:
    - krem czekoladowy do tortów w 5 minut ( używam Dr.Oetker)
    - 250 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej
    - cukier puder do smaku
    - 200 g miękkiego masła
    Dodatkowo:
    - szklanka wydrylowanych wiśni z kompotu
    - płatki migdałowe
    - 1/2 szklanki naparu z kawy do nasączenia
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy

Kawowiec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt kawowy 1. Jaja ubić z cukrem. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Następnie dodać kawę i dokładnie wymieszać. Dno formy o wymiarach 35 x24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika ( termoobieg). Piec około 50 minut. Ciasto ostudzić.Nasączyć naparem z kawy.
  • Kawowiec z wiśniami 2. Suchy krem czekoladowy zmiksować z dobrze schłodzoną kawą, dodać cukier. Stopniowo dodawać miękkie masło. Krem podzielić na dwie porcje, jedną rozsmarować na cieście, rozłożyć wiśnie, przykryć drugą porcją kremu. Posypać płatkami migdałowymi i prawdziwą kawą.

Porady

Ciasto przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować