CIASTO KASKADA

4.49 (146 ocen)

  • 60 min

Znika z talerzy w mgnieniu oka..

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek, szczypta soli,3/4 szkl.mąki pszennej, 1/4 mąki ziemniaczanej,1 łyżka cukru waniliowego

    MASA SEROWA:
    2 L mleka, 400ml śmietan kwasnej ,7 jajek, cukier wanilinowy
    1 szkl cukru pudru,kostka masła

    Dodatkowo:wisnie i bezy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kaskada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT,:
    1.Oddzielamy żółtka od bialek.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodajemy 3/4 szkl.cukru i łyżkę cukru waniliowego.
    2.Gdy cukier sie rozpuści dodajemy po jednym żółtku ciagle ubijajac na malych obrotach.
    3.Na koniec dodajemy po trochę obie przesiane mąki.
    4.Pieczemy 35 min w 165 stopniach

    MASA SEROWA:
    Mleko zagotować z cukrem wanilinowym.
    Śmietanę roztrzepać z jajkami na jednolitą masę.
    Na gotujące mleko wlać masę śmietanowa,mieszając aż zrobić się ser i odcedzić.
    Utrzeć kostkę masła z 1 szkl.cukru pudru.
    Dodać masę serową i ucierać.

    Wylać na biszkopt.Udekorowac wisniami I bezami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować