Karkówka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę rozbijamy, delikatnie oprószamy solą i przyprawą do grilla. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie obsmażamy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia.
2.W międzyczasie przygotowujemy warzywa: Cukinię oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę kroimy w drobną kostkę, a pora w paseczki. Czosnek siekamy.
3.Na 3 łyżkach oleju dusimy pora z marchewką, podlewając odrobiną wody. Następnie dodajemy startą cukinię, solimy, dodajemy czubrycę, mieszamy i dusimy pod przykryciem kilka minut, następnie odkrywamy i odparowujemy część wytworzonego płynu. Dodajemy paprykę, czosnek i zieloną pietruszkę, mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia.
4.Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy 1/3 warzyw, na nich układamy podsmażone mięso i przykrywamy resztą warzyw.
5.Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 30 minut.
6.Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Porady
Do dania można wykorzystać starsze okazy cukinii, wówczas należy usunąć wykształcone już nasiona i zważyć cukinię po oczyszczeniu.
Komentarze