Idealna z wiosenną sałatką i pieczonymi ziemniaczkami. Rozpływa się w ustach.
15 min
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 0,5 l śmietany 36%
- opakowanie zupy cebulowej w proszku (np. Knorr)
- opakowanie zupy grzybowej w proszku (np. Knorr)
- 250 dkg pieczarek
Karkówka w sosie śmietanowo – grzybowo – cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i pieczarki kroimy w plastry. Śmietanę mieszamy z opakowaniem zupy cebulowej i opakowaniem zupy grzybowej w misce. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwowo pieczarki, karkówkę, pieczarki i znów karkówkę i pieczarki ( w tej kolejności). Wszystko zalewamy śmietaną z zupami w proszku. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200® na 1h. Ps. Karkówkę pieczemy tyle minut ile waży (jeżeli będzie miała 1,5 kg to pieczemy 1,5 h.); Karkówki niczym nie przyprawiamy wcześniej bo zupy są wystarczająco słone.
Komentarze