kakaowo - migdałowe ciasto dla niejadków

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pożywne ciasto, może zastąpić śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek dla dziecka i dorosłego. Jego głównymi składnikami są mleko i kasza manna

  • 3 godz.

Składniki:


  • 1 litr mleka 2%
    200 g masła
    1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
    1 szklanka cukru
    cukier z prawdziwą wanilią
    3 łyżki jasnego kakao dla dzieci
    3-4 łyżki płatków migdałowych
    160-200g herbatników
    filiżanka gorzkiej kawy
    100g mlecznej czekolady lub gotowej polewy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kakaowo - migdałowe ciasto dla niejadków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsyp szklankę kaszy manny do garnka i zalej szklanką zimnego mleka. Wymieszaj i poczekaj aż spęcznieje. Dolej resztę mleka, dodaj oba cukry i kostkę masła, podgrzewaj stale mieszając, gdy wszystkie składniki się rozpuszczą gotuj 3 minuty.
  • 2. Podziel masę na pół. Do jednej części dodaj 3 łyżki kakao, a do drugiej płatki migdałowe. Dokładnie wymieszaj obie masy. Na dno blachy wyłóż maczane w kawie herbatniki, a na nie kakaową masę.
  • 3. Ułóż kolejną warstwę herbatników w kawie i masę białą. Starannie wyrównuj masy. Na wierzchu ułóż zmoczone herbatniki, lekko dociśnij. Całość polej czekoladą. Przestudzone ciasto wstaw do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na noc. Smacznego!

Porady

Kawę można zastąpić kawą zbożową, a zamiast migdałów dodać łyżeczkę pasty waniliowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować