Jogurtowy kurczak na patyku z prostym sosem grzybowym

0 (0 ocen)

Połączenie smakowe może odważne ale bardzo smaczne.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    Skórka otarta z ½ cytryny
    1 łyżeczka oliwy
    ½ łyżeczki cząbru suszonego
    ½ łyżeczki tymianku
    Sól
    Sos:
    2 garści mrożonych grzybów leśnych
    ¼ pęczka szczypiorku
    ¼ natki pietruszki
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka mąki
    Sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jogurtowy kurczak na patyku z prostym sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ad1rq6 1. Do miski przełożyć jogurt, dodać skórkę z cytryny oraz zioła. Dobrze wymieszać.
  • image-1k8ps2w 2. Mięso pokroić na 4-5 pasków grubości 1,5 cm. Oprószyć solą i wrzucić do marynaty jogurtowej. Odłożyć do lodówki na 30 minut. W między czasie patyczki do szaszłyków włożyć do wysokiej szklanki wypełnionej wody.
  • image-11iwe8t 3. Mięso wyjąć z lodówki i nadziać na patyk tworząc falbankę. Wyłożyć na ruszt i piec 18-20 min w 180 st, obracając w połowie pieczenia na druga stronę.
  • 4. Sos: Natkę i szczypiorek posiekać. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. W rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić zioła i czosnek. Po minucie dodać rozmrożone i osączone grzyby. Smażyć do odparowania płynu. Następnie dodać makę i szybko wymieszać. Wlać ½ szklanki wody i zagotować. Doprawić do smaku solą. Z piekarnika wyjąć mięso i podawać na patyku z sosem grzybowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Kurczak Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować