Jogurtowe kluseczki kładzione łyżką

4.34 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Synek zawsze zajada je z apetytem . Są bardzo smaczne i na dodatek zawierają dużo naturalnego jogurtu. Przepis dostałam od sąsiadki.Proste w wykonaniu i bardzo smaczne.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 jaja
    duży jogurt naturalny, ja używam greckiego
    około 7-10 łyżek mąki ,tyle by masa miała konsystencje gęstej śmietany (ilość mąki zależy od gęstości jogurtu)
    łyżeczka soli

    okrasa:
    cebula
    wędlina pokrojona w kosteczkę
    olej
Wystaw ocenę:

4.34 (176 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Jogurtowe kluseczki kładzione łyżką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja zmiksować z jogurtem i dodawać po trochu mąki, dodać sól. Masa ma być gęsta. Kluski kłaść na wrzątek za pomocą małej łyżeczki. Łyżkę moczyć w gorącej wodzie wtedy kluseczki ładnie nam będą się odklejały od łyżki. Gotować do momentu aż wypłyną na wierzch. Podawać z okraską.

    Z tej porcji składników wychodzą dwa duże talerze klusek.

Porady

Przy nakładaniu klusków trzeba moczyć łyżeczkę w wodzi e , wtedy łatwiej będzie robić kluski. Można je potem odgrzać na patelni, wg mnie są wtedy jeszcze smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować