Jeżynowy, lekko zmrożony, powrót do dzieciństwa

0 (0 ocen)

  • 30 min

w tym roku krzaki są wyjątkowo obfite w owoce, ostatnio zbierałam jeżyny jakieś... 10 lat temu, a rosną tak blisko domu, rewelacyjny smak dla wszystkich miłośników owoców leśnych.

  • 30 min

Składniki:

  • jeżyny (5-6 garstek, im więcej tym lepiej)
    pół szklanki kaszy jaglanej
    szklanka mleka
    pół banana
    pół łyżeczki cynamonu
    miód/cukier - dla lubiących słodki smak

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jeżynowy, lekko zmrożony, powrót do dzieciństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej a potem gorącej wodzie, gotujemy na mleku na bardzo wolnym ogniu około 20 minut.
  • 2. W tym czasie łyżką rozdrabniamy jeżyny, część układamy na dnie miseczki/ pucharka w, którym będziemy jeść. Wkładamy do zamrażalnika. Dzięki temu warstwy w pucharku nie wymieszają się.
  • 3. Pod koniec gotowania kaszy dodajemy pokrojonego banana, cynamon i miód/cukier. Chwilę gotujemy, aż banan się rozgotuje. Po 20-25 minutach, kiedy całe mleko się wchłonie i otrzymamy gęstą konsystencję zdejmujemy garnek. Chwilę czekamy aż kasza przestygnie.
  • 4. Wyjmujemy owoce z zamrażalnika, przekładamy do miseczki/pucharka kaszę. Na wierzchu układamy pozostałe jeżyny. Smacznego!

Porady

Miłośnicy słodkości, mogą posłodzić również owoce, bo jeżyny należą do owoców dosyć kwaśnych w smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować