Murzynek z konfiturą - powrót do przeszłości

5 (192 ocen)

  • 60 min

Każdy ma jakąś potrawę, która kojarzy mu się z dzieciństwem. Ja do tej pory czuję smak świeżo upieczonego murzynka polanego domową polewą czekoladową....

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 opakowanie masła (25 dag)
    2 szklanki cukru
    2 szklanki mleka
    4 szklanki mąki
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    4 łyżki kakao
    4 łyżki dowolnego dżemu lub powideł
    szczypta soli

    konfitura jabłkowa
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżeczka wanilii
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery Ciasto

Murzynek z konfiturą - powrót do przeszłości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy całe jajka, dosypujemy cukier i wszystko miksujemy na puszystą i jasną masę jajeczną. Mąkę, sodę i kakao przesiewamy do jednej miski.
  • ciasto 2. Do utartych jajek dodajemy dżem, masło i ucieramy na gładką masę. Następnie partiami dodajemy mąkę i mleko. Łączymy ze sobą, dopóki nie powstanie gładki krem czekoladowy. Przelewamy do dużej blachy (ok. 25 / 32cm) i pieczemy w 180*C przez ok 50 minut.
  • 3. Konfiturę podgrzewamy, dodajemy sok z cytryny i wanilię. Jeszcze gorące ciasto nakłuwamy patykiem do szaszłyków i polewamy gorącą konfiturą. Całość oblewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować