Każdy ma jakąś potrawę, która kojarzy mu się z dzieciństwem. Ja do tej pory czuję smak świeżo upieczonego murzynka polanego domową polewą czekoladową....
Murzynek z konfiturą - powrót do przeszłości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbijamy całe jajka, dosypujemy cukier i wszystko miksujemy na puszystą i jasną masę jajeczną. Mąkę, sodę i kakao przesiewamy do jednej miski.
2.Do utartych jajek dodajemy dżem, masło i ucieramy na gładką masę. Następnie partiami dodajemy mąkę i mleko. Łączymy ze sobą, dopóki nie powstanie gładki krem czekoladowy. Przelewamy do dużej blachy (ok. 25 / 32cm) i pieczemy w 180*C przez ok 50 minut.
3.Konfiturę podgrzewamy, dodajemy sok z cytryny i wanilię. Jeszcze gorące ciasto nakłuwamy patykiem do szaszłyków i polewamy gorącą konfiturą. Całość oblewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze