Jaskółcze gniazdo z ostrą papryczką

0 (0 ocen)

  • 35 min

Smaczny sposób na mielone mięsko inaczej. Na święta i uroczystości rodzinne w sam raz. Można, to danie podawać na gorąco i na zimno.

  • 35 min

Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny- na pieczeń lub gulasz
    1/2 kg mięsa wieprzowego- na pieczeń
    1 duża cebula, ok 20 dag
    2 większe ząbki czosnku
    2 bułki pszenne
    4 jajka na twardo
    3- 4 malutkie ostre papryczki czuszki
    2 jajka surowe
    sól, pieprz ziołowy, przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jaskółcze gniazdo z ostrą papryczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe mięso, przed zmieleniem 1. Surowe mięso, myjemy, osuszamy, mielimy w maszynce.
  • 2. Obieramy cebulę, czosnek. Mielimy razem z mięsem w maszynce.
  • 3. Namaczamy bułki w słodkim mleku. odciskamy.
  • ostre papryczki 4. Papryczki czuszki myjemy, wyjmujemy nasionka ze sroka. Drobniutko siekamy.
  • mięso mielone z dodatkami 5. Wszystkie składniki łączymy razem, tj: mięsa- oba rodzaje, cebulę, czosnek, bułkę, papryczki. Wbijamy surowe jajka. Przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem ziołowym, przyprawa uniwersalna.
  • układanie jajek 6. Z mięsa formujemy długi wałek. Taki, aby nam się zmieścił do naczynia żaroodpornego. Na środku robimy wgłębienie i układamy jedno obok drugiego- jajka na twardo.
  • mięsny wałek przed pieczeniem 7. Następnie zlepiamy wałek mięsny i smarujemy po wierzchu oliwą.
  • mięso w naczyniu, przed pieczeniem 8. Naczynie żaroodporne smarujemy leciutko oliwą. Układamy tam przygotowane mięso. Przykrywamy.
  • pieczenie klopsa 9. Pieczemy w temp. 200 stopni C ok. 1 godz.
  • upieczony klops 10. Sprawdzamy widelcem, czy upieczone.
    Wyjmujemy z pieca. Odkrywamy, studzimy. Wówczas wyciągamy z naczynia.
  • pokrojony klops 11. Kroimy na ukośne plastry. Albo pozostawiamy w całości na ozdobnym półmisku, do samodzielnego dzielenia.
  • udekorowany klops 12. Klopsa podajemy na gorąco z ulubionym sosem i ogórkiem kiszonym lub dowolną surówka.
  • Klops na ostro 13. Smacznego życzę :)

Porady

Można dodać tylko jeden dowolny rodzaj pieczeni mięsnej. Mięso jest surowe, przed mieleniem, nie gotowane. Paprykę można zastąpić świeżą i wówczas układamy jej paski, obok jajka na twardo. Uważajmy z czuszką, aby dokładnie umyć ręce i nie zacierać skóry, ani oczu, bo podrażnia mocno. Doprawiajmy z umiarem przyprawami. Lepiej zrobić ostrzejszy później sos do klopsa. Klops pysznie smakuje z sosem czosnkowym. Możemy go podawać na gorąco jako danie główne mięsne lub przystawkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować