Powiem Wam, że koniecznie musicie spróbować i zrobić to ciasto, które nie wymaga pieczenia.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Masa jogurtowa z jagodami
800 g jogurtu naturalnego typu greckiego
9 łyżeczek żelatyny
200 g jagód
cukier puder według własnego smaku
Masa śmietanowa
600 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
Dodatkowo
jagody
2 galaretki niebieskie
Jagodowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jogurtowa
Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, Jagody zmiksować na gładko i połączyć z jogurtem. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować.
Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując.
Wlać masę do formy o średnicy 24 cm i poczekać aż zastygnie.
Masa śmietanowa
Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem, ubijając na sztywno. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować.
Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując
Wlać masę na warstwę jogurtową i odstawić do zastygnięcia.
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dałam mniejszą ilość wody. Na dwie galaretki trzy szklanki wody.
Na masę śmietanową wyłożyć warstwę jagód i zalać tężejącą galaretką.
Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Komentarze