Sernik na zimno jagodowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem różowy: galaretkę jagodową rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody i odstaw do całkowitego stężenia. Po zastygnięciu pokrój w niewielką kostkę. Pozostałe dwie galaretki jagodowe rozpuść w 2 niepełnych szklankach gorącej wody .Wlej do płaskiego naczynia i odstaw do lekkiego stężenia. Kremówkę ubij z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Połącz z tężejącymi galaretkami. Na końcu dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę i jagody (mrożone lekko odmroź). Całość delikatnie przemieszaj.
2.Dno prostokątnej blaszki ( o śr.24 cm) wyłóż biszkoptami. Wylej krem różowy z galaretką i jagodami. Poukładaj pozostałe biszkopty.
3.Krem straciatella: kremówkę ubij, pod koniec dodając śmietan-fixy. Następnie połącz ze startą na tarce o dużym oczku czekoladą. Krem wylej na biszkopty i posyp pozostałymi jagodami. Galaretkę przezroczystą rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody. Kiedy lekko stężeje wylej na owoce. Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia na 3-4 godz.(a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze