Jabłkowe talarki w cieście

4.5 (150 ocen)

  • 15 min

Przekąska dla dzieci i nie tylko. Zamiast tradycyjnych racuchów można zrobić i takie, które zachwycają oko- moje dzieci nazywają je jabłkowymi talarkami z dziurką.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    2 jajka
    1 łyżka oleju
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki zimnej wody
    sól
    ok 4-5 jabłek
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Jabłkowe talarki w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać zimną wodę,żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Ubić sztywną piane z białek z dodatkiem szczypty soli. Pianę przełożyć do miski z ciastem i bardzo delikatnie połączyć składniki.
  • 2. Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne tak aby w jabłkach były otwory. Jabłka pokroić w plasterki około 0,5 cm następnie zanurzyć w cieście i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone talarki wyłożyć najpierw na ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiaru oleju, ułożyć na talerzu i obsypać cukrem waniliowym.

Porady

Plasterki jabłek można także namaczać w cieście w taki sposób aby były widoczne dziurki w środku czyli same brzegi jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować