Jabłkowe róże w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Jabłek nie obierać, tylko podzielić je na ćwiartki, usunąć w nich gniazda nasienne i pokroić w cienkie 2-3 mm plasterki.
2.W garnku zagotować 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru. Do takiego syropu włożyć jabłka i gotować je na małym ogniu około 5-10 minut, aż wyraźnie zmiękną. Delikatnie odcedzić na sitku.
3.Wymieszać cynamon z brązowym cukrem i obsypać rozwinięty rulon ciasta francuskiego. Podzielić ciasto wzdłuż (szersza część )na około 2 cm paski i na każdym nakładać plasterki jabłek tak, aby lekko na siebie nachodziły.
4.Każdy pasek zrolować i włożyć do formy muffinkowej. Dno foremki uprzednio posmarować tłuszczem, lub wkładać je w papilotkach.
Piec około 25 minut w temp 200 °C. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem.
Komentarze