Jabłkowe róże w cieście francuskim

4.5 (200 ocen)

  • 45 min

Ładnie się prezentuje i smakuje.Przepis znalazłam w internecie i postanowiłam go wypróbować.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
    3-4 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką
    3/4 szklanki cukru
    1 czubata łyżeczka cynamonu + 3 łyżeczki cukru brązowego do obsypania ciasta francuskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jabłkowe róże w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18acaet 1. Jabłek nie obierać, tylko podzielić je na ćwiartki, usunąć w nich gniazda nasienne i pokroić w cienkie 2-3 mm plasterki.
  • image-0jsya5q 2. W garnku zagotować 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru. Do takiego syropu włożyć jabłka i gotować je na małym ogniu około 5-10 minut, aż wyraźnie zmiękną. Delikatnie odcedzić na sitku.
  • image-1auq8fx 3. Wymieszać cynamon z brązowym cukrem i obsypać rozwinięty rulon ciasta francuskiego. Podzielić ciasto wzdłuż (szersza część )na około 2 cm paski i na każdym nakładać plasterki jabłek tak, aby lekko na siebie nachodziły.
  • image-1t1bl3n 4. Każdy pasek zrolować i włożyć do formy muffinkowej. Dno foremki uprzednio posmarować tłuszczem, lub wkładać je w papilotkach.
    Piec około 25 minut w temp 200 °C. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować